Το Blog μας

Καρότσι Μωρού – Oδηγός Αγοράς

Το παιδικό καρότσι είναι ένα άκρως απαραίτητο κομμάτι στον εξοπλισμό του μωρού, ειδικότερα τα πρώτα χρόνια. Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές και αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στους γονείς, που προσπαθούν να βρουν το καλύτερο παιδικό καρότσι για τις ανάγκες τους και την άνεση του μωρού. Τα παιδικά καροτσάκια διαφοροποιούνται ως προς την ποιότητα, τα υλικά, το βάρος και ως προς τον τρόπο χρήσης και τις λειτουργίες τους.

enter image description here

Είδος καροτσιού
Οι 3 μεγάλες κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται είναι: το κλασικό καρότσι, το καρότσι μπαστούνι και το πολυκαρότσι, που είναι ένα εύχρηστο σύστημα μεταφοράς το οποίο καλύπτει περισσότερες ανάγκες από την απλή μετακίνηση.

Κλασικό καρότσιenter image description here

Το κλασικό καρότσι αποτελεί το βασικό τύπο καροτσιού και είναι στιβαρό και εύκολο στην οδήγησή του. Από την κατασκευή του είναι πιο βαρύ σε σχέση με το μπαστούνι, το οποίο θεωρείται ο πιο ελαφρύς και ευέλικτος τύπος καροτσιού. Επειδή, όμως το βάρος του καροτσιού αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στη διαδικασία επιλογής, έχει γίνει μία προσπάθεια από τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ καρότσι, που να μην ξεπερνάει τα 10 κιλά. Τα κλασικά καρότσια μπορεί να είναι πτυσσόμενα ή να κλείνουν σαν βιβλίο (κλείσιμο book) για να μας διευκολύνουν στη μεταφορά, ενώ κάποια είναι ακόμη πιο εύχρηστα καθώς κλείνουν με το ένα χέρι.

Τα κλασικά καρότσια διαφοροποιούνται ως προς το χρώμα του σκελετού και την ποιότητα στο κάθισμα, ενώ πολλά επιδέχονται αλλαγή των υφασμάτων, καθώς οι εταιρείες προσφέρουν ανταλλακτικά σετ, δίνοντας μας τη δυνατότητα να το ανανεώσουμε. Το κλασικό καρότσι διαθέτει τέντα και αποθηκευτικό χώρο και επίσης, αρκετά συχνά διαθέτει τσάντα-αλλαξιέρα, ποδόσακο και αδιάβροχο κάλυμμα. Τα επιπλέον αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα το υπόστρωμα, μπορούμε να τα αναζητήσουμε ξεχωριστά.

Πολυκαρότσι
Τα πολυκαρότσια αποτελούν συνδυασμό προϊόντων, με κύριο στέλεχος το κλασικό καρότσι και δευτερεύοντα το κάθισμα αυτοκινήτου, το port bebe και τα αξεσουάρ. Πάνω στο σκελετό του καροτσιού μπορούμε να εφαρμόσουμε το κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο είναι συνήθως για τον πρώτο χρόνο του μωρού, το port bebe που είναι για τους πρώτους μήνες και το κάθισμα του καροτσιού. Τα πολυκαρότσια διακρίνονται σε 2 κατηγορίες βάσει των προϊόντων που περιλαμβάνουν: τα καρότσια 2-σε-1 και τα καρότσια 3-σε-1.

Καρότσι 2-σε-1

Το καρότσι 2-σε-1 περιλαμβάνει το κλασικό καρότσι και port bebe ή κάθισμα αυτοκινήτου. Στην περίπτωση του port bebe, το καρότσι μπορεί να είναι μετατρεπόμενο ή να διαθέτει ξεχωριστά το port bebe σαν δεύτερο προϊόν. Τα υπόλοιπα αξεσουάρ, όπως ο ποδόσακος ή η τσάντα-αλλαξιέρα, μπορεί να περιλαμβάνονται αναλόγως με την εταιρεία κατασκευής.

Καρότσι 3-σε-1enter image description here

Το καρότσι 3-σε-1 περιλαμβάνει το κλασικό καρότσι, το port bebe και το κάθισμα του αυτοκινήτου. Αποτελεί ένα πλήρες σύστημα μεταφοράς σίγουρα για τον πρώτο χρόνο του μωρού, όμως, ανάλογα και με την εταιρεία και τις προδιαγραφές τους μπορεί να μας καλύψει και για παραπάνω διάστημα. Το port bebe κουμπώνει πάνω στο σκελετό του καροτσιού για τις πρώτες μεταφορές του μωρού, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το πρώτο του κρεβατάκι στο σπίτι. Το καρότσι 3-σε-1 περιλαμβάνει συχνά και τα βασικά αξεσουάρ του καροτσιού.

Καρότσι Μπαστούνι

enter image description here

Το καρότσι μπαστούνι αποτελεί το πιο ελαφρύ και ευέλικτο καρότσι και το όνομα του το οφείλει στο ότι κλείνει σαν φυσαρμόνικα θυμίζοντας μπαστούνι με τις χειρολαβές του. Λόγω του κλεισίματος και του μικρού του βάρους, μεταφέρεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, η κατασκευή του δεν είναι κατάλληλη για νεογέννητα, καθώς δε συγκρατεί όπως πρέπει το κεφάλι και τον κορμό του μωρού. Συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 6 μηνών και άνω, μέχρι το παιδί να φτάσει σε νηπιακή ηλικία (3-4 χρονών), όμως αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Σε σύγκριση με άλλα είδη, είναι ένα πολύ πιο οικονομικό καρότσι, για το οποίο προσφέρονται ξεχωριστά τα αξεσουάρ του, όπως π.χ. ομπρέλα, ποτηροθήκη, δίχτυ για ψώνια κ.α.

Καρότσι διδύμων / τριδύμωνenter image description here

Σημαντικά χαρακτηριστικά καροτσιού
Κατά την έρευνα αγοράς προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο καρότσι για τις ανάγκες του παιδιού μας, αλλά και των γονιών, είναι σημαντικά κάποια βασικά χαρακτηριστικά του καροτσιού, που θα αποτελέσουν κριτήρια μαζί με την τιμή και την αισθητική που ταιριάζει σε κάθε οικογένεια.

Τα πρώτα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ηλικία από την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το καροτσάκι, με πιο συνηθισμένο διαχωρισμό στα περισσότερα καρότσια το αν προορίζεται για νεογέννητο ή από 6 μηνών. Επίσης, είναι σκόπιμο να ελέγξουμε τις διαστάσεις του καροτσιού όταν είναι ανοιχτό, για να αντιληφθούμε τον όγκο του σε σχέση με τη μεταφορά του μέσα σε ασανσέρ ή τη χρήση του μέσα στο σπίτι. Σημαντικές, επίσης, είναι οι διαστάσεις του καροτσιού όταν κλείνει, ώστε να ελέγξουμε εάν χωράει άνετα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, καθώς θα αποτελεί βασικό εξοπλισμό για τις βόλτες με το μωρό. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη το βάρος του καροτσιού, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για μια μητέρα που βάζει μόνη της το καρότσι στο αυτοκίνητο, όπως επίσης, και κατά τη διάρκεια χρήσης, όπου θα χρειαστεί να σπρώξει το καρότσι μαζί με το βάρος του μωρού ή να το ανεβάσει σε σκάλες.

enter image description here

Άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ένα καρότσι είναι η αναπαυτική πλάτη, η οποία πρέπει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη για ένα νεογέννητο, όπως και η δυνατότητα οριζοντίωσης της θέσης, ώστε το παιδί να μπορεί να κοιμηθεί άνετα και σωστά σε μια μεγάλη βόλτα.

Επιπλέον, στις πρώτες βόλτες που το μωρό είναι πολύ μικρό, το κάθισμα του καροτσιού προτείνεται να κοιτάει προς το γονιό. Αν αναρωτιέστε πότε γυρνάμε το καρότσι μπροστά, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι ιδανικά μετά τους 6 μήνες ο προσανατολισμός είναι προς το δρόμο, όπου το παιδί μπορεί να παρακολουθεί άνετα τη διαδρομή και να εξερευνά τον κόσμο τριγύρω.

Για αρκετά χρόνια το καρότσι θα αποτελεί το κύριο μέσο μετακίνησης του μωρού μας. Τους πρώτους μήνες το βρέφος βλέπει εμάς, για αυτό συνήθως τα συστήματα μεταφοράς περιλαμβάνουν αποσπώμενα καθίσματα, port bebe και καθίσματα αυτοκινήτου που γυρνάνε, ώστε να “βλέπουν” προς την κατεύθυνση του γονιού.enter image description here

Το μωρό μας θα μπορεί να “κάθεται” στο καρότσι περίπου όταν γίνει 6 μηνών. Για όλο το προηγούμενο διάστημα, η πλάτη του καροτσιού θα πρέπει να είναι υπό κλίση για την ασφάλεια του βρέφους. Από εκεί και πέρα, το πότε σταματάμε να χρησιμοποιούμε το καρότσι, έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ενεργητικό είναι το παιδί μας και τι διαδρομές διανύουμε στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι γονείς, σταματούν τη χρήση του παιδικού καροτσιού γύρω στα 4 έτη.

Τα υφάσματα του καροτσιού προτείνεται να είναι βαμβακερά και ακόμα καλύτερα αντι-ιδρωτικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε το μωρό να νιώθει άνετα πάνω στο καρότσι. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι τα υφάσματα να είναι αφαιρούμενα και πλενόμενα, ώστε να είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους.

Τα σύγχρονα καρότσια διαθέτουν, επίσης, ζώνες ασφαλείας που σταθεροποιούν το παιδί στη θέση του, με προτιμότερες εκείνες των πέντε σημείων (οι ιμάντες περνάνε από τους ώμους και τη μέση). Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του μωρού, απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη φρένων, που ακινητοποιούν το καρότσι στη θέση του. Επίσης, οι αναρτήσεις και το υλικό κατασκευής στις ρόδες του καροτσιού, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εύκολο χειρισμό του σε ανώμαλο έδαφος.

enter image description here

Τα καρότσια με μονές ρόδες είναι συνήθως πιο ευκίνητα και εύκολα στην οδήγηση. Επίσης, αρκετά μοντέλα παρέχουν αναρτήσεις και τροχούς με μεγάλη ανθεκτικότητα, που θα μας φανούν χρήσιμα αν το καρότσι θα κινείται σε περιοχές με δύσκολες επιφάνειες.

Η λαβή επηρεάζει την ευκολία οδήγησης ενός καροτσιού. Εάν είναι ενιαία, τότε μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το καρότσι με το ένα χέρι, ενώ αν είναι αυξομειούμενη σε θέση και ύψος, μπορούμε γρήγορα και εύκολα να την προσαρμόσουμε στα μέτρα μας.

enter image description here

Σχετικά με τα επιπρόσθετα αξεσουάρ και τον έξτρα εξοπλισμό του καροτσιού, καλό είναι να κάνουμε μια σχετική έρευνα για το τι περιλαμβάνει το μοντέλο καροτσιού που μας ενδιαφέρει, καθώς και τι μπορούμε να βρούμε ξεχωριστά, ώστε να εμπλουτίσουμε ή να αναβαθμίσουμε το καρότσι (π.χ. ομπρέλα, τσάντα, ποτηροθήκη, κάλυμμα, υπόστρωμα, κ.ά.). Αυτά συνήθως είναι διαθέσιμα είτε από την ίδια κατασκευάστρια εταιρεία, είτε από εταιρείες που παράγουν αξεσουάρ συμβατά με διάφορους τύπους και μάρκες καροτσιών. Τα αξεσουάρ και τα εξαρτήματα που διατίθενται στην αγορά έχουν μεγάλη ποικιλία και καλύπτουν ανάγκες, όπως την αντικατάσταση κάποιου τροχού μέχρι την προσθήκη τροχήλατης πλατφόρμας (buggy board) για το δεύτερο μεγαλύτερο παιδί, στην οποία μπορεί να στέκεται όρθιο.

Όταν αγοράζουμε αξεσουάρ προσέχουμε να είναι συμβατά με το καρότσι που μας αρέσει ή που ήδη έχουμε, άρα ίσως είναι φρόνιμο να τα προμηθευτούμε στο στάδιο της αγοράς του καροτσιού, όπου ενδεχομένως εξοικονομούμε και χρήματα. Μπορεί στην αρχή να θεωρήσουμε ότι δε μας χρειάζονται, όμως καθώς το μωρό μεγαλώνει θα μας είναι απαραίτητα, αφού προσθέτουν χρηστικότητα. Για παράδειγμα, μια ποτηροθήκη είναι χρήσιμη για το μπιμπερό ή ένα μπουκάλι νερού για τον ίδιο το γονιό. Επίσης, το σκίαστρο ή μια ομπρέλα θα προστατέψουν το μωρό μας από τον ήλιο, ενώ μια κουνουπιέρα θα κρατήσει μακριά τα έντομα από το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους.

enter image description here

Η έρευνα αγοράς, τέλος, θα πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο του κατασκευαστή, τις εγγυήσεις που προσφέρει και τη χώρα προέλευσης του καροτσιού, καθώς από αυτά τα στοιχεία κρίνεται εάν το παιδικό καρότσι πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πιστοποιήσεις ποιότητας. Ακόμα, σημαντική είναι η ύπαρξη υπηρεσίας service και η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης και επιδιόρθωσης σε περίπτωση βλάβης, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε την πολιτική επιστροφής και service του κατασκευαστή.

Κλείνοντας, να τονίσουμε και πάλι ότι η αγορά οποιουδήποτε τύπου παιδικού καροτσιού, είναι μια σημαντική και συνήθως δαπανηρή επένδυση για τους γονείς. Ειδικά αν πληθύνουν τα παιδιά στην οικογένεια, τότε η επιλογή του σωστού παιδικού καροτσιού για τις μελλοντικές μας ανάγκες είναι κρίσιμης σημασίας. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβουλευτούμε φίλους και οικεία πρόσωπα, και επίσης, στο στάδιο της έρευνας αγοράς να διαβάσουμε γνώμες και κριτικές για τα παιδικά καρότσια που μας ενδιαφέρουν και που μπορεί να έχουν δοκιμαστεί από άλλους γονείς.